De keuken is ook een werkplek waar we dagelijks veel tijd in doorbrengen. Daarom is ook ergonomie in de keuken erg belangrijk. Maar wat is dan de geschikte hoogte voor mijn keukenapparatuur? Hieronder geeft Keukencentrum De Vries een passend advies voor de vier belangrijkste onderdelen, zodat u lichamelijke klachten voorkomt.

Kookplaat

De kookplaat is gemonteerd op of in het werkblad. De regel is dat wanneer u voor het werkblad staat, de afstand tussen de onderarmen – in een hoek van negentig graden – en het blad ongeveer 12 cm moet zijn. U kunt voor de kookplaat dezelfde hoogte aanhouden als het werkblad.

Oven

De ovens worden in veel keukens op kniehoogte gemonteerd. Daardoor moet u vaak bukken als u deze gaat gebruiken. Als u de oven op armhoogte – 100 tot 140 cm – plaatst is dat niet alleen handiger, maar ook veiliger. Zo is de ovendeur buiten het bereik van kinderen en kunnen ze zich hier niet aan branden.

Koelkast

Plaats de koelkast altijd op ooghoogte. Als u dan de koelkast open doet, kunt u de inhoud van de koelkast goed overzien. Bovendien kunt u zo ook uw rug besparen, omdat u zich niet hoeft te bukken. En als u een koel-vries-combinatie heeft, is het handiger om de vriezer onder de koelkast te plaatsen.

Vaatwasser

De vaatwasser neemt ons veel werk uit handen. Maar vaak staan we er niet bij stil dat we dagelijks voor dit apparaat letterlijk door de knieën gaan om de vaat in en uit te ruimen. Gelukkig is dat verleden tijd, omdat u de vaatwasser nu ook op hoogte kunt installeren. Dat scheelt rugklachten.

Praktisch tips

Wanneer u van plan bent om een nieuwe keuken aan te schaffen, is het dus verstandig om ergonomie mee te nemen in uw ontwerp of u te laten adviseren wat in uw situatie de beste opties zijn. Komt u langs in onze showroom in Genemuiden waar onze deskundigen u graag voorzien van vrijblijvend advies.