Net als de keuken is de vloer een vast element in uw woning. De keuze voor een keukenvloer wil nog wel eens afwijken van de overige vloeren in uw huis. Er is volop keus en eigenlijk zijn er vijf keukenvloeren die normaal gesproken worden toegepast: keramische tegels, natuurstenen tegels, houten vloeren, gieten vloeren en PVC vloeren. In de praktijk worden tegels (keramisch en natuursteen) wat vaker worden toegepast dan de houten vloer. Giet vloeren vinden steeds meer liefhebbers en vooral de PVC vloeren worden steeds populairder. Hieronder geven wij uitleg over de mogelijkheden.

Keramische tegels

Keramische tegels zijn krasbestendig, vormvast, slijtvast en bestendig tegen de meeste zuren. De gebakken tegels zijn niet poreus en makkelijk te onderhouden. De warmte wordt uitstekend geleid en zal geen invloed hebben op de vorm of uiterlijk van de tegel. Deze tegel wordt in uiteenlopende formaten geleverd. Ondanks de onhandelbaarheid van de grotere formaten, zijn ze goed te leggen. Een rechte tegel is ook een rechte tegel, waardoor de tegels min of meer zonder voegen te leggen zijn. Er zijn volop printen en uitvoeringen mogelijk.

Natuursteen tegels

Natuursteen tegels zijn er in vele soorten en maten. Belgisch hardsteen, blauw hardsteen, marmer, kalkzandsteen, graniet en marmer zijn veel voorkomende oplossingen. De toepassing betekent dat het materiaal in de regel poreus is. Een behandeling van het natuursteen is zeker gewenst. Zeker in de keuken zal een natuursteen vloer gevoelig zijn voor de daar gebruikte ingrediënten. Veelal wordt natuursteen gepolijst. Dit heeft als nadeel dat in de loop der jaren slijtplekken en krassen zichtbaar worden.

Houten keukenvloeren

Houten keukenvloeren zijn prima toe te passen in de keuken. Dit heeft vanzelfsprekend meer aandacht nodig dan een keramische tegelvloer. De hardheid van het materiaal en de vochtgevoeligheid zijn punten die van belang zijn. Hardere vloeren (zoals eiken en beuken vloeren) zullen minder snel beschadigen. De afwerking van een houten vloer bepaalt om grote lijnen hoe goed uw vloer bestendig is tegen vocht en vuil. De houten vloeren worden vaak gelakt, geolied, gewaxt of gezeept.

Gieten keukenvloer

Een gietvloer is er in verschillende vormen. De PU polyurethaan gietvloer wordt het meest toegepast. De belangrijkste ingrediënten van een gietvloer worden gevormd door kunstharsen. De vloer wordt in de regel in verschillende lagen opgebracht. Normaliter zijn gietvloeren leverbaar in alle RAL kleuren. De UV bestendigheid van een goede gietvloer zorgt ervoor dat de vloer niet verkleurd. Een gieten keukenvloer is verder onderhoudsvriendelijk, warm en comfortabel, slijtvast, brandveilig en geluidsisolerend. In de keuken is het een uitstekende oplossing.

PVC keukenvloeren

De PVC vloer wordt opgebouwd uit verschillende lagen PVC. Zonder toevoeging van hout, heeft het materiaal een hout uitstraling welke nagenoeg niet van echt is te onderscheiden. Het leggen van materiaal kan zelf eenvoudig gedaan worden. Er zijn verschillende legmethoden die afhankelijk zijn van het merk en de uitvoering. De zogenaamde ‘Gluedown’ en ‘Dryback’ varianten worden op een betonnen vloer of zwevende ondervloer verlijmd. De ‘Uniclick’ bestaat uit voorgelijmd pvc op stroken die als een soort laminaatdelen aan elkaar geklikt worden.